Securitate si Facebook


In ultima vreme o serie de articole in presa, atat de specialitate (securitate informatica) cat si mass-media generala, au propagat o serie de mesaje cu tenta alarmista referitoare la pericolele Facebook in zona incalcarii intimitatii membrilor acestei comunitati. Intr-o dimineata am primit pe email dintr-un grup de discutii pe teme de securitate o alerta referitoare la noi gauri de securitate ale Facebook dupa care la radio in masina (nu-mi mai amintesc postul dar trebuie sa fi fost Kiss sau ZU) s-a dat publicitatii o statistica aparuta peste nopapte despre cati utilizatori vor sa-si desfiinteze conturile de Facebook – daca retin bine aproximativ 25%(pentru statistici facebook pe tari gasiti aici o serie de informatii – aproape toate in crestere). Este putin suspect ca cei de la radio au dat statistica ca fiind facuta pe utilizatorii de Facebook din Romania, ceea ce ma indoiesc, asa ca nu luati cifra in seama. Mi s-a parut totusi interesant asa ca am incercat sa ma documentez de la specialisti.

Problema este ca pe de o parte avem Facebook, un business inforitor ce starneste multe invidii, pe de alta parte avem utilizatorul obisnuit de Internet, fara prea multa cultura in domeniul securitatii informatice care este atras de avantajele sharingului de imagini, joculete si interactiune cu personae cunoscute dar mai ales necunoscute.

Problema pastrarii intimitatii nu este doar a Facebook, ci a oricarei retele sociale. Utilizatorul trebuie sa fie foarte antent si sa cantareasca foarte bine ce si cat sa faca public despre sine, pentru ca odata ajunsa informatia intr-un loc, ea se propaga in Internet si nu prea mai poate fi controlata, stearsa etc.

Pentru cei care se gandesc ca isi pot pastra o parte din informatii private in facebook, ii rog sa-si schimbe optica. Tot ce este scris in Facebook este public. La acele informatii pot ajunge mai multi sau mai putini internauti, insa chiar daca spunem noi ca informatia este privata, atata timp cat am urcat-o pe Facebook si am fost de acord cu niste termeni si conditii pe care putin le citesc, informatia respectiva este publica. Ganditi0-va doar ca ea nu mai este pe hardiscul propiului calculator, este salvata undeva intr-un nor de servere.

Mai mult, toate aceste discutii pe marginea securitatii Facebook au pornit pentru ca in ultima perioada au fost facute cunoscute o serie de atacuri de obtinere a informatiilor utilizatorilor din Facebook (de exemplu citeste aici). Este adevarat ca Facebook a reactionat prompt si a securizat toate gaurile semnalate, insa cu singuranta nu a facut nimic in lagatura cu cele nesemnalate :)

Infosec Island ne da urmatoarele 3 sfaturi:

  1. Inceteaza sa scrii comenturi si impartasiri despre ce nu iti place … intotdeauna va citi cineva care nu va fi de acord cu tine, iar informatia pe care o salvezi va dainui pentru totdeauna!
  2. Inceteaza sa practici joculete stupide de la terti si sa raspunzi la tot felul de intrbari nevinovate. Toata interactiunea ta ajunge si este folosita in locuri unde niciodata nu ti-ai dat acodul sa faci voluntariat!
  3. Asigura-te ca sistemul tau de operare si masurile de securitate de pe propiul calculator sunt updatate la zi si nu downloada nimic de pe linkuri sau emailuri venite dinspre entitati ce te-au contactat via Facebook

Sunt reguli de bun simt care insa trebuie spuse, pentru ca tot din bun simt tindem sa credem pe cineva pe care-l cunoastem doar printr-o interactiune electronica!

,

  1. No comments yet.
(will not be published)